Ingangspoort van Fort Breendonk

Zondagmorgen 07.45 u en de eerste deelnemers komen druppelsgewijs de parking van de Magdalenazaal opgereden. Het viel al meteen op dat ‘vroeg uit de veren’ blijkbaar niet voor iedereen routine betekent, want enkele deelnemers hadden zo te zien een ‘rondje worstelen’ met de wekker achter de rug!  Maar goed, een bijna wolkenloze hemel en het opkomende zonnetje hield alle beloften in voor een leuke dag en dat was de inspanning zeker waard! Het inladen van spijs en drank verliep vlekkeloos en na een kort welkomstwoordje van voorzitter Antoine en wat richtlijnen van de buschauffeur ging het richting autostrade. De sfeer zat er al meteen goed in want onder impuls van ‘animatoren’ Carine, Danny, barbier Rik en nog wat andere nobele onbekenden werd vooraan in de bus heel wat afgelachen. Een eerste stop werd al ingelast te Drongen waar onze chauffeur een rustig plaatsje opzocht om er het voorziene ontbijt aan te spreken.

 

 

 

Na deze bevoorrading werd het menens, wat het ging toen in één ruk naar het Fort van Breendonk waar er een bezoek met rondleiding was gepland. Bij aankomst werd in afwachting van de komst van onze gids, alvast een koelbox bovengehaald en vonden de glaasjes ‘bubbels’ gretige afnemers. Intussen had ook de vriendin van uw gelegenheidsreporter, zich bij de groep komen aansluiten en was ons gezelschap compleet. Over het bezoek aan het Fort van Breendonk die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter als concentratiekamp werd gebruikt, kan ik kort zijn, de vele duistere gangen, de muf ruikende cellen en slaaphokken laten bij de bezoeker een immens diepe indruk na. De vele stille getuigen van het menselijk leed die er jarenlang heeft plaatsgevonden laat niemand onverschillig en het zet je aan het denken. Hierbij een pluim voor onze gids die op deskundige wijze haar uitleg wist te brengen.


Eenmaal dit zwaarste stuk van de planning achter de rug werd het tijd om richting Temse in te slaan voor een ontspannende boottocht op de Zeeschelde aan boord van het schip ‘Mozart.’ We werden er door onze gids en de bemanning met open armen ontvangen en het duurde niet lang of de gezellige bar zat stampvol dorstige klanten. Nadat ook dit klusje was geklaard, werden de strategische zitplaatsen in het zonnetje op het bovendek ingepalmd voor een heerlijke trip op het kalme water. Ook hier was onze gids echt top, want zijn uitleg bracht hij op een aangename en luchtige manier zodat we van het voorbijglijdende landschap ten volle konden genieten. De pittoreske dorpjes Sint-Amands en Hemiksen, de Durme monding, Hamme-Driegoten en Weert, Rupelmonde, de polders van Hingene met zijn verborgen erfgoed, en nog meer bekende plaatsen, vormen een lijst te lang om ze allemaal op te noemen. Geen wonder dat enkele fietsfanaten ijverig notitie namen want ook de kanaal oevers zijn bekend voor hun prachtige fietspaden. Later toen we tijdens de terugweg naar de thuishaven voor de BBQ werden uitgenodigd, ging het richting de gedekte tafels van het benedendek waar we met uitzicht op de waterlijn van spijs en drank mochten genieten. Het afscheid van gids en bemanning bij onze terugkeer in Temse was na de genoten goede service dan ook allerhartelijkst.

Onze voorzitter zijn kudde kennende, had voor de terugreis nog een stop ingelast te Hamme in de afspanning ‘Den Bunt’, voor de leek in feite een streeknaam. Tijdens het nuttigen van een biertje of een andere dorstlesser, werd er wat tijd uitgetrokken voor een mini competitie op een ‘Muntwerp bak’ waar spijts het degelijk weerwerk van de dames de heren toen aan het langste eind trokken.

Een uurtje later was het tijd voor de laatste etappe en trokken we huiswaarts. Op de parking van de Magdalenazaal werd met spijt afscheid genomen van zij die de dag nadien aan de slag moesten en de anderen wat dacht je, besloten om nog wat na te kaarten in de ‘Clos du Midi’ bij een lid van onze Brugse snorrenclub. Het was rond middernacht toen de stekker er figuurlijk werd uitgetrokken en het doek viel over deze zeer geslaagde uitstap.

Bij deze bedankt iedereen en tot weerziens!