Corona trekt streept door mosselfestijn van West-Vlaamse Snorrenclub

Redactie KW  -  Krant van West-Vlaanderen - vrijdag 11 september, 2020

Ook het verenigingsleven lijdt onder de coronacrisis. De West-Vlaamse Snorrenclub kan midden september zijn jaarlijkse mosselfestijn, waarop de 'snor van het jaar' verkozen wordt, niet organiseren. Dat populaire evenement op de Vismarkt moest ook een goed doel spijzen.

De West-Vlaamse Snorrenclub vzw is in 2022 een kwarteeuw jong. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe

Jij zou ook lid kunnen worden van onze vereniging, al zou je vooraf beter toch eens langsgaan bij onze snorrendokter. Coiffeur Rik Wallez knipt snorren bij en geeft advies over het verzorgen van je snor. Je kunt het best nog wat raad gebruiken", knipoogt Antoine De Beir (72), die sinds 2010 voorzitter is van de West-Vlaamse Snorrenclub.

Voor 1979 droeg hij zelf geen snor, maar zijn vrouw Lori vroeg hem dat jaar liefelijk om zijn moustache eens te laten groeien. Sindsdien gaat deze voormalige bankier Antoine heeft een hele carrière bij De Generale en bij Fortis achter de rug met een 'free style' snor, gekenmerkt door een lichte krul, door het leven.

"IJdelheid is absoluut geen vereiste om lid te worden van onze club. Al vergt een snor toch wel wat dagelijks onderhoud. Met was steek ik er elke ochtend een krul in, soms moet ik mijn snor föhnen. En ja, die mondmaskers in deze coronatijden zijn ambetant voor mensen met snorren. Je snor hangt er aan alle kanten uit en er blijven snorharen in het kapje plakken", zucht Antoine De Beir.

Corona. Het woord is gevallen. Sinds de lockdown staan de maandelijkse vergaderingen van de West-Vlaamse Snorrenclub in café De Hollandse Vismijn op de Vismarkt op een laag pitje.

25 in 2022

"Twee leden zijn tewerkgesteld in de zorgsector en hadden absoluut geen tijd om te vergaderen. De anderen pasten begrijpelijkerwijze om veiligheidsredenen. En nu is de negende editie van onze mosselfeesten geschrapt. Er dagen jaarlijks 800 mensen op voor dit festijn, dat we niet kunnen organiseren zonder de hulp van onze dames. Zij kunnen zonder snor niet deelnemen aan onze vergaderingen. Bij internationale wedstrijden zie je soms dames met een opgeplakte snor, maar dat zien wij niet echt zitten. Ter compensatie ondernemen we jaarlijks samen met onze partners een culturele uitstap. En koken wij één keer per jaar voor onze vrouwen!"

" Onze statuten vermelden dat wij een socioculturele vereniging zijn die streeft naar het bijbrengen van kennis op cultureel en culinair vlak. Samen met onze dames hebben wij al de Koninklijke Serres in Laken en het Fort van Breendonk bezocht."

Antoine De Beir kijkt al reikhalzend uit naar 2022, wanneer de West-Vlaamse Snorrenclub 25 jaar bestaat. "Dat zal zeker gevierd worden!"

Geen bejaardenclub

"Wij hebben 40 leden, onder wie twee Schotten en een Nederlander, de voorzitter van de Amsterdamse Snorrenclub. We verkiezen de snor van het jaar. Eind deze maand weten we wie Frank Persoone, ex-casinodirecteur en papa van chocolatier Dominiek Persoone, opvolgt. Vorig jaar namen wij deel aan de internationale wedstrijd van World Beard & Moustache Association die 500 snorren naar Antwerpen lokte."

"Wij zijn geen bejaardenclubje, ons jongste lid is 25, ons oudste 88. Maar we zijn wel aan verjonging toe. Alle snorren zijn welkom, zonder onderscheid van rang noch stand."

 

Klik hier om een kopie uit de krant te downloaden.