Er zit een (snor)haar in de boter tussen Snorrenclub en stadsbestuur, want géén Brugse Mosselfeesten door ‘misverstand’ “Nu willen we ons ook niet meer met een financiële kater opzadelen”

 West-Vlaamse Snorrenclub en zijn jaarlijkse Mosselfeesten zoekt, zal van een kale reis terugkomen. De feesten staan nochtans aangekondigd met een coverfoto in een stadsmagazine rond Autoloze Zondag. Maar ze vinden niet plaats door... een misverstand. “Jammer, want ook wij keken ernaar uit om na corona de draad op te nemen”, zegt Antoine De Beir.

Dit jaar geen Brugse Mosselfeesten. Net als de voorbije twee jaar, toen de coronacrisis daar een stokje voor stak. Maar eigenlijk had het fijne nazomerevenement er wél moeten zijn, komende zondag 18 september. De Mosselfeesten horen bij het programma van de Autoloze Zondag in Brugge. Traditiegetrouw valt er dan van alles te beleven in de Brugse binnenstad, waaronder dus ook de feesten in het teken van mosselen op de Vismarkt.

Plots zien we ons evenement gewoon prijken in het programma­boek­je, met een foto op de cover van de Mosselfees­ten

Antoine De Beir

“Een teleurstelling”, reageert Antoine De Beir, voorzitter van de West-Vlaamse Snorrenclub, organisatoren van het evenement. “Vooral de manier waarop is eigenlijk stom.” De Snorrenclub verwijst naar organisator Brugge Plus. “Er was simpelweg géén communicatie”, vervolgt De Beir. “Uiteindelijk hebben we via de dienst Vergunningen vernomen dat we niet meer in de programmatie waren opgenomen, met alle gevolgen van dien. Kosten voor ontlenen en vervoer van stadsmateriaal en andere kosten, minder volkstoeloop... We hebben de dienst Vergunningen toen laten weten dat we forfait gaven, en kregen geen verdere reactie van Brugge Plus. Maar plots zien we ons evenement gewoon prijken in het programmaboekje met een foto op de cover van de Mosselfeesten.”

Autovrije ringweg

Hallo, stad Brugge? “Het is niet meer of minder dan één groot misverstand”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Eigenlijk gingen we er met z'n allen van uit dat de Mosselfeesten dit jaar weer georganiseerd zouden worden, zoals we dat altijd gewoon waren. Alleen... er werd nooit een vergunning aangevraagd. Doordat we dit jaar de focus tijdens Autoloze Zondag wat verleggen van de binnenstad naar de ringweg R30, die voor het eerst autovrij wordt, is er de verkeerde perceptie ontstaan dat er niks mogelijk is in de binnenstad. Niets is minder waar, natuurlijk. Er is zelfs een cultuur- en sportmarkt op de Markt en nog veel meer. Maar het is wel fout begrepen.”

Kostenplaatje

Daar zijn ze bij de West-Vlaamse Snorrenclub natuurlijk niets mee. “Nu nog te elfder ure organiseren, is echt te laat”, zegt De Beir. “Er komt heel wat kijken bij de organisatie van een dergelijk evenement. Al bij al jammer, want ook wij keken er naar uit om de draad opnieuw op te nemen. We hebben het kostenplaatje wel degelijk bekeken, maar we willen onszelf niet met een financiële kater opzadelen. Nog zo'n gevolg van twee jaar corona... We willen ons excuseren tegenover de vaste bezoekers van de Mosselfeesten en hopen volgend jaar de draad weer op te pikken.”

uit: hln - Bart Huysentruyt 10-09-22, 19:12 Laatste update: 11-09-22, 10:51